عملکرد پوست
پوست بدن، علی رغم وسایل گوناگونی که برای محافظت آن وجود دارد اگر ناپاک نگهداشته شود در معرض هجوم میکروب ها قرار خواهد گرفت.
سوراخ های عرق و منافذ بیرون ریختن چربی مو از این نظر بسیار ضعیفند.
پوستی که شسته نشود کثافات را به خود می گیرد وقتی که این کثافات با چربی و عرق خشک شده مخلوط شدند منافذ پوست را مسدود می کنند و چربی دانه های بد نما به جود می آورند. تجمع باکتری ها در پوست کثیف در مجاورت چربی دانه ها یا در پیاز مو بیشتر است و موجب تولید کورک و جوش می شود.
فعالت بعضی از موجودات میکروسکوپی موجب بروز پاسخی می شود که طی آن چربی پوست به مقدار بسیار زیاد ترشح می گردد. این حالت را ترشح چربی زیاد می گویند. این ترشح به نوبه خود باعث تورم پوست و خارش می شود. در این حالت چربی پوست جمع می شود و فلسهای چربی به جود می آورد که عموماً هنگامی به خوبی دیده می شود که در مو باقی مانده و شوره سر نام دارد. شوره سر منظره ای بدنما و خارش ناراحت کننده به وجود می آورد و در حالات حاد موجب ریزش مو می شود.
ترشح چربی زیاد از پوست موجب تشدید تولید جوش صورت (آکنه) می شود. این جریان با عدم تعادل ترشحات هورمون های بدن همراه است، زیرا غالباً در بلوغ بروز می کند. یعنی دوره ای که اوضاع هورمونی بدن تغییر اساسی حاصل می کند. این حالت در دختران طی دوره قاعدگی آشکارتر است.
پوست ممکن است ناهمانندی های محلی نیز پیدا کند. اگر ناحیه ای از پوست پر رنگدانه تر و تیره تر از نواحی اطراف باشد آن را خال می گویند. گاهی تغییر وضع چنان است که در نقطه ای گرهی از رگهای خونی منبسط شده به وجود می آید و به سبب رنگ و ظاهر مخصوصش به «نشانه تولد» معروف است. بعضی از اشخاص خالهای کوچک دارند و بدان چنان عادت کرده اند که از وجود آنها بی اطلاعند. بعضی اوقات خال ممکن است سرطانی شود و اگر چه این تغییر حالت کم است ولی بهتر است که شخص همواره متوجه تغییر وضع خالی که در بدن دارد باشد و اگر چنین دید به پزشک مراجعه کند. زگیل تنها یک خال بزرگ نیست بلکه علت ویروسی دارد و اگرچه پوست را از شکل می اندازند خطرناک نیست.
اختلالات پوستی به چند نوعی که بیان شد محدود نیست. مردم عموماً این اختلالات را بهتر از اختلالات سایر اعضا می شناسند زیرا پوست در معرض دید همیشگی شخص است.
تذکر این نکته لازم است که پوست بدن سپر محافظ بسیار موثری در برابر تاثیر عوامل خارجی است و این وظیفه را به نحوی کامل انجام می دهد و اگر دیده می شود که گاهی در برابر عوامل خارجی به خوبی ایستادگی نمی کند تعجبی ندارد بلکه جلوگیری دائم از تاثیر عوامل محیط و قدرت ترمیمی که دارد موجب شگفتی است.
رنگ پوست
پیگمانتاسیون (یا رنگ پوست) در زندگی ما نقش بسزایی بازی می کند. این نقش بیش از نقش زیبائی یک نقش اجتماعی است رنگ پوست عامل تمایز نژادها از یکدیگر است. بعلاوه رنگدانه پوست دارای یک خاصیت فیزیولوژیک نیز هست یعنی از پوست ما در مقابل اشعه ماوراء بنفش خورشید محافظت می کند.
رنگ پوست ما ماحصل اختلاط سه رنگدانه است :
رنگدانه زرد :به نام کاروتن که یکی از مواد تشکیل دهنده ویتامین آ است. همین کاروتن به کره رنگ زردی می بخشد. این ماده در اقشار ضخیم چربی و بویژه در زیر جلد ذخیره می شود.
رنگدانه قرمز : که در گلبول های عروق خونی در جلد وجود دارد و نام آن هموگلوبین است. این ماده سازنده رنگ قرمز خون شریانی است و در وریدها اکسیژنی را که حمل می کند از دست می دهد و به رنگ کبود در می آید. این تغییر خون قرمز به خون کبود می تواند در سطح عروق خونی جلد تحت تاثیر محرک های بسیار مانند سرمای شدید یا امراض قلبی و ریوی قرار گیرد در این مرحله با اختلالی به نام سیانوز (کبودی پوست) مواجه هستیم.
هنگامیکه عروق خونی منقبض می شوند چون حای گلبولهای کمتری هستند بنابراین از مقدار رنگدانه آن هم کاسته می شود و باصطلاح رنگ پوست (می پرد) هنگامی که این عروق منبسط می شوند مقدار رنگدانه افزایش می یابد پوست سرخ می شود.
رنگدانه قهوه ای :این ماده بوسیله سلول های ویژه بشره بنام ملانوسیت که لابلای سلول های طبقه بازال جا گرفته اند ساخته می شود. تعداد این ملانوسیت ها بسیار است. از هر چهار سلول طبقه بازال یکی ملانسیت است و این رقم حتی در نزد اشخاص بسیار رنگ پریده هم به قوت خود باقی است اما این سلول ها تنها تحت تاثیر محرک ها از جمله اشعه ماوراء بنفش شروع به ساختن ملانین می کنند. به همین دلیل مردمان شمال دارای پوست سفیدتری هستند زیرا ملانوسیت های آنان رنگدانه زیاد نمی سازند.
سلول های در حال استراحت اگر بوسیله اشعه ماوراء بنفش تحریک شوند به راحتی ملانین می سازند پدیده برنزه شدن بر همین پایه استوار است بعضی اشخاص آسانتر از دیگران رنگدانه تولید می کنند همین حساسیت فردی موجب بروز کک و مک (لکه های قهوه ای رنگ پوست) می شود.
گردآوری و تنظیم: نایس کلوب
nicecloob.com
برگرفته از کتاب بهداشت و زیبایی پوست و مو، فرخنده حسنی
برچسب ها: پوست ،عملکرد پوست ، شناخت پوست ، رنگدانه های پوست ،