شبکه های عروقی در سطح پوست
پیدایش شبکه هایی از عروق خونی ظریف بر سطح پوست پدیده ای شایع است و اسم طبی آن تلانژکتازی می باشد که به علت اتساع رگهای کوچک سطح پوست ایجاد می شود. تلانژکتازی می تواند ناشی از آسیب های طولانی پوست صورت که منجر به تضعیف دیواره رگهای خونی و تخریب بافتهای نگهدارنده اطراف آن می شود باشد.
علل آسیب مزمن پوست که منجر به تلانژکتازی می شود عبارتند از :
– پیری پوست به دلیل مواجهه طولانی با آفتاب
– مواجهه با اشعه در بیماران دچار بدخیمی
– آسیب های مکانیکی
– مصرف استروئیدهای موضعی بر سطح پوست به مدت طولانی
– اتساع طولانی مدت عروق خونی صورت در شرایط خاصی چون الکسیم یا بیماری روزاسه.
درمان تلانژکتازی صورت
اساس درمان بر پایه تشخیص علت و پیشگیری است. اگر علت زمینه ای مصرف الکل باشد محدود کردن آن سبب بهبود وضعیت می شود. اگر علت آن روزاسه باشد نیاز به درمان بیماری دارد. در هر حالت باید تماس با آفتاب و همچنین سرما و باد به حداقل برسد.
راه های درمانی عبارتند از :
کوترالکتریکی به وسیله سوزن
این نوع درمان روشی است که از قدیم مرسوم بوده است. ولی کاملاً انتخابی نیست و احتمال آسیب به بافت اطراف عروق وجود دارد.
درمان با لیزر
درمانی که امروزه شهرت یافته است کوتر کردن به وسیله اشعه لیزر است. در این روش از اشعه با طول موج مناسب که رنگ قرمز عروق خونی را هدف بگیرد استفاده می شود. اگر از لیزر غیر انتخابی برای این کار استفاده شود می تواند منجر به آسیب بافت اطراف گردد.
سایر روش های درمانی
ابزارهای جدید دیگری نیز که با پالس های کوتاه نوری غیر از لیزر عمل می کنند و برای عروق خونی انتخابی هستند در دسترس است.
عروق ایجاد کننده تلانژکتازی صورت معمولا سطحی هستند و بنابراین لایه برداری پوست ممکن است در برخی موارد سبب درمان آنها گردد.
آرایش
کسانی که تمایل به درمان فوق الذکر ندارند می توانند به وسیله آرایش کردن این ضایعات را پوشانده و مخفی کنند.
شبکه های عروقی بر سطح پا
تلانژکتازی پاها عمدتاً با فشار هیدروستاتیک و عملکرد ضعیف دریچه های وریدی پا در ارتباط است و عبارت علمی آن نارسایی وریدی است. از آنجایی که دریچه های وریدی پا خوب عمل نمی کنند. خون در قسمت تحتانی پا تجمع می یابد و وریدها را گشاد و متسع می کند. ابتدا این وریدها به صورت خطوط قرمزی در سطح پوست دیده می شوند و با گذشت زمان به رنگ آبی در می آیند. این نوع تلانژکتازی در خانم های بالای 30 سال شایع است و تمایل به بروز در زمان حاملگی دارد که خود می تواند دلیلی باشد بر اینکه اینها به نحوی تحت تاثیر مسائل هورمونی هستند.
باید توجه داشت که برخی از بیماریها ایجاد تلانژکتازی می کنند مثل لوپوس، اسکلرودرمی، دوماتومیوزیت و بسیاری از بیماریهای دیگر اکتسابی یا مادرزادی.
تلانژکتازی عنکبوتی Spider telangiectasiaنوع دیگر از تلانژکتازی است که عمد تاً در نیمة فوقانی بدن، صورت، گردن و بازو ظاهر می شود و در آن عروق ظریفی از یک شریان مرکزی منشعب می شوند. اگر این قسمت مرکزی را با نوک یک خودکار فشار دهیم، کل ضایعه محو می شود و با برداشتن جسم نوک تیز مجدداً عروق خونی پدیدار می شوند.
اگر به وسیله یک اسلاید شیشه ای روی شریان مرکزی فشار وارد کنیم ضربان این شریان را که با ضربان قلب همخوانی دارد مشاهده خواهیم کرد این نوع تلانژکتازی در حدود10 تا 20% موارد در افراد عادی دیده می شود و در کودکان نیز می تواند بطور طبیعی ایجاد گردد. در خانم ها این نوع از تلانژکتازی شایع تراست و به نظر می رسد با سطوح بالای استروژن در ارتباط باشد، به همین علت در مواقعی چون حاملگی و یا بیماریهای خاص کبدی بیشتر دیده می شود، در بیش از50% زنان حامله ممکن است تلانژکتازی بروز کند و معمولاً چند هفته بعد از زایمان از بین می رود. درمان اینها مشابه سایر انواع تلانژکتازی است.
گردآوری و تنظیم : نایس کلوب
کتاب آرایش و درمان پوست تالیف دکتر آوی شای ، دکتر هاوارد مایباخ ، دکتر رابرت باران ترجمه دکتر حمید نوروزی
برچسب ها : عروق خونی , التهاب عروق خونی , عروق خونی چیست , واریس , علت واریس
درود . سوالی داشتم اینکه در صورت لیزر کردن امکان بازگشت بیماری هست؟