خالکوبی
امروزه کاربرد استفاده از مواد و ترکیبات رنگی در پوست به دلایل متعدد تبدیل به امری عادی و متداول شده است. گسترش کاربرد این گونه مواد و ترکیبات در بین انبوهی از طرفداران آن گاهی عوارض و بیمار ی هایی را به هنگام انجام این امر برای آنان ایجاد می نماید. هم چنین این عوارض و بیمارها نیز به هنگامی که این گونه افراد بر ای محو و از بین بردن تاتوی قبلی اقدام می نماید اشکال حاد و وخیم تری را به جای می گذرارد و سلامتی آنانن را مورد تهدید قرار می دهد.
انواع رنگدانه های پوستی: اصولا علت رنگدانه های پوستی بر دو محور رنگدانه ها با منشا داخلی و یا با منشا خارجی تقسیم بندی شده است که در این جا به توضیح هر کدام می پردازیم :
1- رنگدانه با منشا داخلی
ضایعات رنگدانه ای پوست یا منشا عوامل داخلی به طور عمده ناشی از افزایش فعالیت ملانین ها، هموسیدرین ها، مخلوطی از این دو فاکتور و یا ناشی از استفاده از دارو می باشد. ضایعات رنگدانه ای به علت عوامل درونی با درگیر نمودن قسمت و لایه معینی از پوست ویژگی های های خاصی را به نمایش می گذارد.
در ناحیه اپیدرم
ضایعات رنگدانه ایجاد شده در این لایه عبارتند از کک و مک، ضایعات پوستی ناشی از نور خورشید، ضایعات پوستی به صورت شیر قهوه، خال های Junctional , Spilus.
در ناحیه درم و اپیدرمال
ضایعات رنگدانه ایجاد شده در این لایه عبارتند از ضایعات کلوآسما (عمدتا بعد از حاملگی ظاهر می شود) ضایعات پوستی بعد از التهاب که به صورت ضایعات پر رنگ دیده می شود. خال Beckerو خال Nevocellular
– در ناحیه درم: ضایعات رنگدانه ایجاد شده در این لایه بصورت زیر خواهد بود خال مخصوصی به نام Ita andd ota و ضایعات پوسشتی که پش از التهاب در این لایه باقی می ماند و نیز پر رنگی های پوستی (هیپربیگما).
2- رنگدانه با منشا خارجی
این گونه ضایعات رنگدانه ای که به علت فعالیت عوامل خارجی بوجود می آیند به چهار دسته تقسیم می شوند.
به علت ضربه
التهاب و واکنشهایی که به دنبال ضربه با فرو رفتن جسمی در پوست ایجاد می شود در نهایت منجر به پر رنگی و یا بد رنگی در پوست خواهد شد
تاتوهای درمانی
این گونه خالکوبی به هنگامی که فرد بیمار مدت طولانی تحت درمان با اشعه قرار گرفته به منظور مشخص نمودن محل برای ادامه درمان ضرورت ایجاد این گونه تاتوها مطرح می گردد.
خالکوبی تزئینی
این گونه خالکوبی که بطور عمده بر روی بدن انجام می گیرد. دارای مخاطرات و ضایعات ناشی از آن می باشد.
تاتو ابرو
خالکوبی بر روی ابروها به منظور نازک یا کلفت کردن آن بلند کردن طول ابرو و یا تغییر جهت و زاویه دار کردن آن و یا پر رنگ کردن ابرو و خط لب ها و …. را تاتو گویند.
رنگ های بکار رفته در خالکوبی
منشا تمام رنگهای بکار گرفته شده در خالکوبی ها (تاتو) گیاهی و یا مواد شیمیایی است که مواد شیمیایی بیشتر به کار گرفته می شود تنوع استفاده از رنگ ها برای انجام تاتو بسیار وسیع است و می توان با ترکیب چندین رنگ رنگهای ترکیبی ساخت. عمده ترین موادی که در رنگ های ترکیبی که برای رسیدن به رنگ دلخواه در تاتو مورد استفاده قرار می گیرند. عبارتند از :
اکسید آهن-دی اکسید تیتانیوم- جوهر سیاه (کربن)- جوهر آبی–جوهر سبز- جوهر زرد- جوهر نقرهای.
تاتوهایی که کربن و جوهر سیاه درآن بکار رفته عمدتاً تاتو را به رنگ تیره و سیاه درمی آورند. تاتوهایی که توسط رنگدانه های حاوی اکسید آهن و دی اکسید تیتانیوم (Flesh) رنگی شده اند تیره نوک مدادی خواهند بود. و چنانچه جوهر آبی یا سبز یا زرد بکار رود. رنگ تاتو نیز به همان شکل به آبی یا سبز یا زرد تمایل می شود.
بروز حساسیت یا آلرژی
حساسیت به دنبال انجام تاتو یا در حین انجام آن به کرات مشاهده شده است. رنگدانه های قرمز مورد استفاده در تاتو بیش از رنگدانه های زرد باعث حساسیت و آلرژی شده و رنگدانه آبی بعد از آن دو بیشترین حساسیت را ایجاد می نماید به عبارتی بیشترین حساسیت به ترتیب در رنگدانه های قرمز، زرد، آبی و سبز مشاهده می شود.
ایجاد تورم یا جای زخم
شایعترین عارضه تاتو تشکیل کلوئید است. بروز توده یا کلوئید در مسیر ورود سوزن تاتو از جمله عوارض ناخواسته ای است که با نمایان شدن توده ای بد شکل از زخم بهبود یافته مهمترین عامل اعتراض فرد را تشکیل می دهد این عارضه علاوه بر تکنیک عمل به خصوصیات فردی نظیر سابقه بد زخم بودن، نوع تیپ پوستی (پوست تیره، برنزه یا روشن) رنگ مو و چشم و … بستگی دارد.
عفونت های ویروسی
قرار دادن وسایل و تجهیزات در درجه حرارت 170 درجه سانتی گراد به مدت 2 ساعت برای نابود کردن ویروس ایدز یا HIV ضروری می باشد در صورت عدم ضد عفونی نمودن علمی وسایل و تجهیزات مورد استفاده و یا استریل ننمودن علمی و استاندارد آن ابتلای به بیماری های جدی مثل هپاتیتB و یا ایدز افراد کاندید برای انجام تاتو و خالکوبی را تهدید می کند.
عفونت های پوستی
به دلایل متعدد مثل استریل نبودن وسایل و یا انجام تاتو در محیط غیر استاندارد امکان ابتلا به عفونت وجود دارد.
بروز و یا تشدید بیماری های پوستی
در مطالعات اخیر مشخص شده با انجام تاتو امکان ایجاد و یا تشدید بیماری هایی مثل پسوریازیس و یا لیکن پلان وجود دارد.
سرطان پوست
بررسی های صورت گرفته حاکی از بروز سرطان های پوستی بویژه اسکواموس سل کارسینوما در محلی که مدت ها قبل تاتو صورت گرفته می باشد.
از بین بردن خالکوبی ها
افراد به دلایل مختلف همچون از مد افتادن نوع تاتو ایجاد تغییر در آن و یا به دلایل اجتماعی مثل زشتی تصویر و یا محو و فراموش کردن هر گونه آثاری از زندگی گذشته گاهی خواستار محو تاتو هستند. در گذشته انجام عمل جراحی سرپایی باعث محو نسبی تاتو می گردید ولی اثر این اقدام به عنوان یادگار در فرد همیشه باقی می ماند و متاسفانه در گذشته و گاهی امروزه برای پاک کردن و محو تاتو (خالکوبی) اقداماتی همچون سوزاندن محل با اسید، تاتو کردن مجدد برای تغییر شکل قبلی، بی رنگ کردن تاتوی قبلی با محلول ها و ترکیبات شیمیایی و … صورت می گیرد که نه تنها باعث محو و یا کم رنگ شدن تاتو (خالکوبی) نشده بلکه به علت واکنش های حساسیتی صورت گرفته با رنگدانه های قبلی، زمینه بروز حساسیت ها وعفونت ها را فراهم آورده است و در نهایت باعث بد شکل تر شدن تاتوی قبلی می شود.
در حال حاضر درمان تاتو توسط لیزر، به عنوان تنها وسیله درمانی با نتیجه مطلوب و قطعی در نخستین اقدام درمانی موثر قرار گرفته است. انتخاب طول موج لیزر و نیز تعداد جلسات درمانی مورد نیاز همگی در ارتباط و بستگی به رنگ های مختلف به کار رفته در هر تاتو دارد.
در درمان قطعی تاتو حتما باید از بیمار در مورد استفاده از داروهای دارای ترکیبات طلا سوال شود که در صورت استفاده از این گونه داروها قبل از اقدام درمانی توسط لیزر قطع دارو کاملا حیاتی است.
چه افرادی مناسب درمان با لیزر می باشند؟
سن ایده آل برای درمان فرد مورد نظر با لیزر بین 30 تا 50 سال می باشد و لازم است بیمار زندگی فعال و با نشاطی داشته و به پروسه درمان پیشگیری دقیق جلسات درمانی و نتایج حاصله از درمان آگاهی کافی داشته باشد افراد نباید رنگدانه مشکوک از نظر پزشکی داشته باشند و هم چنین افراد مبتلا به لوپوس اریتماتو نمی توانند تحت درمان با لیزر قرار بگیرند.
مدت و تعداد جلسات درمان تاتو
تعداد جلسات مورد نیاز برای درمان تاتو بستگی به نوع و مقدار رنگدانه کیفیت وسایل بکار رفته، محل تاتو، چگونگی مهارت فرد انجام دهنده و … بستگی دارد. ولی درمان تاتو بطور متوسط 5 الی 6 جلسه درمانی با لیزر مورد نیاز می باشد تا نتیجه مورد نظر حاصل گردد تعداد ماساژ و یا عبور از روی ضایعه نیز بطور متوسط 4 الی 6 عبور در هر جلسه درمانی می باشد.
گردآوری و تنظیم :نایس کلوب
برگرفته از کتاب علل، علایم و تشخیص بیمار ی های پوست، صورت و مو ، مولف: بهزاد خراد زیر نظر دکتر علیرضا خرمی