حمام
در روش های درمانی قدیم بارها و بارها از مواد گیاهی نام برده شده است. که در زیبایی و سلامت و شادابی پوست سراسر بدن معجزه می کنند. همین مواد را می توان در حمام به کار برد. متداول ترین این مواد عبارتند از: سبوس معمولی و آرد جو دو سر. آیا تا به حال فکر گرفتن حمام سبوس به سرتان زده است؟ قدیمی ها بر این باورند که اگر مقدار زیادی سبوس معمولی را در وان آب گرم- نه داغ- بریزید و هم بزنید و سپس در آن وان بگیرید اثر اعجاز انگیزی برای پوست بدن دارد. گفته می شود که اثر آرد جو دو سر حتی از این هم بیشتر است.
زیرا جو دو سر، حاوی مقدار کمی روغن است که برای پوست مفید است.
استفاده از این نوع آردها در حمام به ویژه برای پوستهای خشک توصیه شده است. گذشته از خاصیت پاک کنندگی نرمی و لطافت خاصی به پوست می بخشد. شخص احساس می کند که بدنش مثل مخمل نرم شده است! پس از گرفتن وان باید زیر دوش رفت و همه آثار آرد و خمیر را از بدن شست. اما راه آسان تری وجود دارد.
کیسه مخصوص برای گیاهان
به نظر من یکی از جالب ترین کارها در قدیم، استفاده از کیسه های کوچک مخصوص گیاهان است. برخی از زنان فرانسوی، هنوز هم براساس آن چه که از مادران و مادر بزرگان خود آموخته اند از این کیسه ها برای گرفتن وان سبوس یا آرد جو دو سر یا آرد بادام استفاده می کنند. شما هم برای راحتی کار می توانید چنین کیسه هایی از جنس تنزیب یا پارچه ململ درست کنید. آردهای نامبرده در بالا یا گیاه مورد نظر را درون این کیسه ریخته چهار طرف آن را بدوزید و اندکی قبل از آن که آماده وان گرفتن شوید آن را به داخل آب وان حمام بیندازید تا خیس بخورد. هنگام استحمام چند بار این کیسه را بچلانید تا عصاره آن وارد آب شود.
سفید و نرم کردن پوست
گاهی این کیسه ها را قدری بزرگتر درست می کنند تا از آن به منزله لیف یا کیسه حمام استفاده کنند. می توانید
آن را با مواد زیر پر کنید. این ترکیب به سفید و نرم کردن پوست سراسر بدن کمک می کند.
آرد جو دو سر 340 گرم
سبوس تمیز 5/1 فنجان
پودر ریشه معطر زنبق اروپایی 141 گرم
آرد بادام 141 گرم
پودر صابون زیتون 85 گرم
حمام اسفناج و گل پامچال
برخی از نیاکان ما اسفناج را درون آب پخته آب آن را به آب وان اضافه می کردند و بر این باور بودند که لطافت خاصی به پوست می بخشد.
یکی دیگر از روش هایی که برای لطافت و پاکیزگی پوست توصیه می گردند آن بود که سه مشت گل پامچال وحشی داخل آب وان می ریختند و می گذاشتند بماند تا خیس بخورد سپس بدن خود را در چنین آبی شستشو می دادند.
یک نکته دیگر برای لطافت پوست
یک روش آسان تر برای لطافت پوست آن است که چند قاشق چایخوری گلیسیرین در آب وان بریزید.
یا آن که یکی دو قاشق غذاخوری آهار مخصوص لباسشویی به آب وان اضافه کنید.
برای رفع خستگی
چند تن از بانوان کشف تازه خود را با من در میان نهادند. آنها کشف کرده بودند که اگر دو مشت «سولفات دومنیزی» را در آب وان بریزیم و در این محلول وان بگیریم برای از بین بردن خستگی بسیار مفید است. سولفات دومنیزی همان پودر سفیدرنگ و بدمزه ای است که به عنوان ملین به بیماران داده می شود.(ما به عنوان یکی از انواع شربت معده می شناسیم ، سولفات منیزیم)
این بانوان کاشف می گویند پس از وان گرفتن در چنین محلولی احساس شادابی به انسان دست می دهد و آثار خستگی از وجودش رخت برمی بندد!
یک نسخه دیگر
اگر مایلید شاداب و سرحال شوید دستور زیر را اجرا کنید :
اکلیل کوهی (رزماری) سداب، اسطوخودوس (لاواندر) و کامفر (کافور) از هر یک 8 گرم، چند ساعت در 2 فنجان سرکه سفید خیس کنید. و سپس این گیاهان خیس خورده را خوب فشار دهید تا آب آن خارج شود . این مایع را به آب وان اضافه کنید. خستگی را از تن خارج ساخته نیروی تازه ای به شخص خواهد بخشید.
حمام سرکه
وان گرفتن با سرکه به خصوص سرکه سیب نیز برای سلامت و شادابی پوست بسیار مفید است. افزودن یک فجان سرکه سیب به آب وان، لطافت بیشتری به پوست شما خواهد بخشید.
حمام دشوار، حمام آسان
تردیدی وجود ندارد که امروزه ما در مقایسه با مادر بزرگان خود از راحتی بیشتری برخورداریم. زیرا درزمان نیاکان ما دوش آب گرم و سرد و وان حاضر و آماده ای مانند امروز وجود نداشت و تهیه مقدمات استحمام مستلزم تحمل زحمات زیادی بود. ابتدا می بایستی آب را درون ظرف فلزی بزرگی می ریختند و روی اجاق می گذاشتند. با هیزم با ذغال سنگ آن را گرم می کردند. سپس آب داغ را به محل استحمام حمل کرده به داخل لگنی شبیه وان کوچک خالی می کردند. اگر در خلال کار آب این وان که درونش آرد جو یا هر چیز دیگر ریخته یودند سرد می شد قادر نبودند مانند امروز با باز کردن شیر اب گرم حرارت آب وان را تنظیم کنند. ناگزیر بودند از درون وان بیرون پریده دوان دوان خود را به آشپزخانه برسانند و دوباره مقداری آب گرم تهیه کنند. آری آنها در چنین شرایط دشواری زندگی می کردند با این حال شور و اشتیاقشان برای انجام دادن دستورهای بهداشتی و زیبایی پوست بیشتر بود.
به هر تقدیر ارزش بهداشتی و درمانی وان حمام –گذشته از موضوع پاکیزگی –از دیرباز برای بشر شناخته شده بود. با فرو رفتن در آب گرم که با زحمت زیاد تهیه می شد اعصاب خود را آرام و سرحال می کردند و با افزودن مواد عطر آگین و روغنهای گیاهی آرام بخش به آب وان به پوست خود نرمی و لطافت می بخشیدند. حتی در زمان رومی های باستان بهره گرفتن از این نوع وانها در مراسم جشن و سرور رواج زیادی داشت و در حقیقت بخشی از مراسم جشن به شمار می رفت.
گردآوری و تنظیم: نایس کلوب
برگرفته از کتاب زن و زیبایی نوشته دبورا راتلج ، ترجمه سیروس گنجوی