بیماری های قارچی پوست
اگر برحسب اتفاق مبتلا به نوعی بیماری قارچی شدید (که البته تعداد مبتلایان به آن کم نیست). مسلماً انتظار نخواهید داشت که سطح بدنتان پوشیده از قارچهای خوراکی شود این انگل های گیاهی، انواعی از موجودات میکروسکوپی هستند که به شیوه برادران بزرگ خود اشتهای خاصی به رطوبت دارند. آنها ترجیحاً در جایی که تعرق بیشتر انجام می گیرد رشد می کنند و بنابراین اولویت را به پاها و قسمت های چین دار گرم نظیر زیر بغل، کشاله ران و قسمت تا شده کفل می دهند.
این موجودات ریز که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیستند به سرعت باعث ایجاد آسیبهایی می شوند که به راحتی قابل مشاهده است. آنها در وهله اول به صورت پنهانی رشد می کنند. که تنها علامت آن احساس خارش ملایمی در موضع است. و هیچگونه نشانه هشدار دهنده دیگری وجود ندارد اما پس از مدتی ناراحتی با میل به خاراندن تشدید می شود و به صورت جدی در می آید. بتدریج احساس خارش با سوزش شدیدی نیز همراه می شود. در این مرحله لکه قشری در سطح پوست ظاهر می شود که عمق آن قرمز شفاف است.
خاراندن های مکرر و مداوم و خیس شدن منطقه، خطر ایجاد عفونت را نیز به وجود می آورد. به زودی درد تشدید شده و از محل آسیب دیده بوی ناخوشایندی متصاعد می شود.
اما قبل از رسیدن به مراحل نهایی باید به پزشک مراجعه کرد. با تشخیص دقیق پزشک او خواهد توانست یک یا چند موضع ناشناخته روده ای یا دستگاه تناسلی را (که غالباً در خانم ها مشاهده می شود) نیز پیدا کند. این هم دلیل دیگری برای خصلت موذیانه انگل ها و حتی انواع گیاهی آنهاست.
علل متنوع
این قارچهای ریز، تقریباً در همه جا حضور دارند و غیر ممکن است با آنها تماس نداشته باشید. ولی این موجودات تنها در زمینه ای مساعد و روی پوستی که از آنها پذیرایی کند قادر به رشد و تکثیر هستند.
در همین رابطه، درمان های پزشکی نیز غالباً در تکثیر این قارچها است و دلیل آن استفاده بسیار گسترده از داروهای شیمیایی می باشد و به عنوان مثال مصرف طولانی آنتی بیوتیک فلور طبیعی پوست را تخریب کرده و آن را در برابر حملات این قارچها بی دفاع می سازد.
خانم هایی که به وفور از قرص های ضد بارداری استفاده می کنند. بیشتر از سایرین به بیماری های قارچی مبتلا می شوند. زیرا هورمون هایی که در قرص های ضد بارداری وجود دارد. گسترش قارچها را شدت بخشیده و مقاومت آنها را افزایش می دهدو درمان های مکرری که در این هنگام انجام می شود بدون نتیجه مانده و پزشک گاهی اوقات ناچار است روش دیگری را برای جلوگیری از بارداری تجویز کند.البته گاهی اوقات نیز مقدار بیش از حد هورمون ها می تواند حالت طبیعی داشته باشد که به عنوان مثال در مرحله بارداری به وقوع می پیوندد. داروهای ضد تورم نیز با کاهش قدرت دفاع طبیعی بدن را در برابر عوامل عفونی به نحو محسوسی در حالت انفعالی قرار می دهد.
و اما در رابطه با قارچ ها مثل بسیاری از زمینه های دیگر این اصل طلایی را نباید فراموش کرد که یک بیماری می تواند مورد دیگری را پنهان کرده باشد در واقع گاهی اوقات یک قارچ ناراحتی دیگری را که وخیمتر بوده و حالت کلی تری دارد (نظیر دیابت، اختلال در کارایی تیروئید، سرطان خون و غیره) اعلام می کند. بنابراین اگر تنها به خاطر یک بیماری قارچی ساده به پزشک مراجعه کرده و تحت آزمایش های مکمل دیگری نیز قرار گرفتید نگران نشوید.
البته مطمئن باشید که در اکثر موارد ناراحتی قارچی در اوایل رشد خود بدون هیچگونه خطری تشخیص داده می شود با این وجود حتی در رابطه با موارد کاملاً درمان شده نیز بازگشت بیماری رایج بوده و تقریبا در 80 درصد موارد اتفاق می افتد.
دلیل این شدت بازگشت در زمینه و روش زندگی نهفته است. تکثیر قارچها بستگی به زمینه ای دارد که تولید کنندگان آنها و افراد مبتلا از آن برخوردارند. در برخی از افراد این بیماری یک ناراحتی شغلی واقعی محسوب می شود. در این مورد خاص رطوبت یک عامل بسیار مهم است ظرفشوهای رستوران ها یا کارگردانی که در استخرها کار می کنند. بیشتر دچار این مشکل می شوند. گاهی نیز به آن بیماری پاکیزگی گفته می شود .و این گفته چندان اشتباه نیست شخصاً تایید می کنم که استفاده از صابون های خیلی قلیایی یا اسیدی توانایی پوست را برای مبارزه با این گونه انگل ها از بین می برد. افرادی که هر روز پس از انجام کار با مواد روغنی و آلوده دستهای خود را با مواد شوینده یا پاک کننده رقیق شده می شویند می توانند در انتظار ظهور لکه های قارچی روی انگشتان یا کف دست خود باشند.
اگر ناخن ها نیز به این حالت مبتلا شوند. درمان خیلی مشکل تر خواهد بود. زیرا عوامل ضد قارچی و به سختی در ماده شاخی ناخن که قارچ روی آن تاثیر گذاشته و رنگ زردی به آن می دهد نفوذ می کند.
تعرق بیش از حد نیز بر این مشکل می افزاید. اگر هوا گرم و از رطوبت اشباع باشد یا اینکه وضعیت لباس پوشیدن به گونه ای باشد که از لباس هایی با کیفیت نامناسب استفاده شود. و در نتیجه هوا به پوست نرسد امکان بروز این بیماری بیشتر می شود استفاده از دستکش ها یا کفش های لاستیکی و زیرپوش های تهیه شده از الیاف مصنوعی باعث می شود که پوست دائما مرطوب بماند و آمادگی شدیدی برای ابتلا به بیماری های قارچی پیدا کند.
نوزادان نیز از این پدیده مصون نیستند. غالبا دیده می شود که قارچها در سطح تا شده کفل و کشاله ران کودکان تکثیر می کنند. (از زمانی که پوشک های یک بار مصرف از جنس مواد مصنوعی جانشین کهنه های نخی قابل شستشوی قدیمی شده اند. این پدیده نیز گسترش یافته است. استفاده از کهنه های نخی برای مادرها مشکل تر است ولی حداقل سلامتی کودک را به خاطر قدرت جذب بالای خود تامین می کند. )
انواع خاصی از قارچها نیز براثر تعریق تکثیر می کنند. این نوع قارچها به خصوص لابلای انگشتان پا رشد می کند. اگر بیماری قارچی بیشتر گریبانگیر افرادی می شود که به سالن های ورزشی، حمام ها و استخرهای عمومی می روند دلیل آن این است که این قارچها در محیط مرطوب به آسانی منتقل می شود. بنابراین توصیه می کنم در این گونه مراکز از دمپایی استفاده کنید تا حتی الامکان از ابتلاء به این قارچها پیشگیری کرده باشید.
کاربرد مانیکور و پدیکور نیز مسئولیت سنگینی در این رابطه برعهده دارد. این روش ها گاهی باعث ایجاد عفونت بین ناخن ها و پوست شده و حساسیت مزمنی به وجود می آورد. در حاشیه ناخن ها لایه نازکی شکل گرفته و تا محدوده داخلی ناخن رشد می کند و در مرحله بعد ناخن را از پوست جدا می سازد. این نوع ابتلا که بیش از حد تصور رایج است به سادگی قابل پیشگیری است یکی از روش های بهداشتی که در قرن نوزدهم مطرح می شد باید به ما یاد داده باشد که کافی است وسایل این کار جوشانده شود تا از انتقال این گونه قارچها از شخصی به شخص دیگر جلوگیری شود. البته استفاده از الکل نیز برای ضد عفونی کردن این وسایل سودمند است ولی برای این گونه انگلها کاملاً کافی نیست.
ظاهر بیگناه و استفاده رایج از دستکش های ساخته شده از پوست حیوانات نیز در این مسئله موثر است گربه زیبا و ملوسی که موهای نرم او را نوازش می کنید می تواند شما را مبتلا سازد. پشم حیوانات خانگی (حتی حیوانات سالم و کاملا پاکیزه) می تواند منبع ایده آلی برای قارچها باشد که در این صورت مسلماً دستها را مبتلا خواهد ساخت.
درمان
برای مشخص کردن روش درمانی موثر بر قارچها متخصصین گیاه درمانی ابتدا از منطقه آلوده نمونه برداری می کنند. سپس توسط آروماتوگرام نوع قارچی را که منطقه را آلوده ساخته مشخص می نمایند. در اکثر موارد این قارچها به خانواده کاندیداس یا درماتوفیتها متعلق است که گروه دوم خصوصاً حیوانات خـانگی را مبتلا می سـازد. آروماتـوگرام همچنین برای جستجوی اسانس گیاهی که روی قارج مـورد نظر فعال باشد بکار می رود.
تجربه نشان داده که تاثیر اسانس هایی که برای درمان بکار می رود همیشگی ودائمی است برای اینکه حداکثر استفاده از این اسانس ها شده باشد. آنها را هم به صورت داخلی و هم خارجی مصرف می کنند. از میان فعال ترین آنها می توان از دارچین، مرزه، پونه کوهی و مرزنجوش وحشی نام برد. در کنار این مواد گیاهانی که در خانواده جلبکها هستند نیز قابل استفاده است.
ولی روش معالجه گیاه درمانی به تنهایی کافی نیست و در کنار آن باید از اقدامات بهداشتی مناسب این موارد نیز استفاده شود. ضرورت ایجاب می کند که پارچه هایی که با قسمت آسیب دیده در تماس است جوشانده شود زیرا در غیر این صورت بیماری باز خواهد گشت.
فرمول ها
الف) کرم ضد قارچ
اسانس روغنی مرزه + پونه کوهی + مرزنجوش وحشی (از هر کدام 2 گرم) + 400 سانتی متر مکعب وازلین.
به اندازه یک فندق از این کرم را روی قسمت مبتلا بمالید و آن را به دقت توسط کمی پنبه مالش دهید. این کار را سه بار در روز تا یک هفته پس از محو شنیدن ظاهر آسیب دیدگی نیز ادامه دهید.
ب) لوسیون برای ناخن های مبتلا به قارچ
تنتور جلبک کامیناریا 20 درصد
اسانس دارچین 2 گرم
الکل 90 درجه 200 سامتی متر مکعب
برای تسهیل نفوذ عنصر فعال این لوسیون ابتدا دستهای خود را با آب گرم و یک صابون ملایم به مدت طولانی تا حدی که ناخن ها نرم شود بشویید. (این کار را پس از خروج از حمام نیز که در آن هنگام ناخن ها همین وضعیت را دارند می توان انجام داد). سپس یک قاشق مرباخوری از مخلوط را در یک ظرف آب ولرم ریخته و انگشتان مبتلا به مدت یک ربع در آن قرار دهید. این کار را چندین بار در روز تکرار کنید.
ج) پودر برای پاهای مبتلا به قارچ
خاک رس سفید را به صورت پودر در پس از مالش دادن پاها با محلول زیر روی موضع آلوده بپاشید.
اسانس دارچین + اسانس مرزنجوش وحشی (از هر کدام ) 1 گرم
الکل 90 400 میلی لیتر
پس از مالیدن، آن را در تمام روز روی پاهای خود نگهدارید. این فرمول برای افرادی که در کارهای خود دائماً از دستکش های لاستیکی استفاده می کنند نیز سودمند است.
مطالب مرتبط
تهیه و تنظیم : نایس کلوب
برگرفته از کتاب زیبا سازی و درمان پوست و مو با میوه و گیاهان ، نویسنده: شهناز چوپانکاره